De Muziekbank

Initiatief

De Muziekbank

De Muziekbank ondersteunt projecten die zich richten tot kwetsbare kinderen of jongeren die aan muziek willen doen.

De Muziekbank is een initiatief van het Streekfonds West-Vlaanderen ter ondersteuning van individuele kansarme kinderen of jongeren met talent voor muziek en/of projecten van organisaties of verenigingen die muziek (maar ook andere vormen van cultuur) gebruiken om kwetsbare kinderen en jongeren te helpen. We werken hiervoor samen met VZW Ensemble.

Via een oproep naar muziekscholen, academies en andere organisaties kunnen jaarlijks projectvoorstellen worden ingediend die zich richten op talentontwikkeling bij kwetsbare kinderen of jongeren. Zo kunnen bijvoorbeeld instrumenten worden aangekocht of ingezameld voor kansarme kinderen die zo hun muziekopleiding toch met succes kunnen afmaken. Maar ook muzikale workshops of andere muzikale projecten kunnen worden ondersteund, gaande van workshops voor jongeren uit Bijzondere Jeugdzorg tot muzieklessen voor minderjarige vluchtelingen.

In totaal kregen via De Muziekbank al zo’n 50 projecten een financieel duwtje in de rug en evenveel instrumenten vonden al een nieuwe eigenaar. 

Maak jij ook graag een klein of groot muzikaal talent gelukkig? Doe dan een gift voor De Muziekbank of schenk een instrument. Alvast bedankt!

Muziekbank Buskerpodium

Elke zomer kan je het Streekfonds West-Vlaanderen terugvinden op Festival Dranouter waar we met ons ‘Buskerpodium’ een fijne speelplek aanbieden aan jong en nieuw talent.

Zo bezorgde een toen nog onbekende Tamino er ons één van de strafste kippenvelmomenten in jaren en zagen we er de jonge Mickey Doyle uitgroeien tot een gevestigde waarde die we vandaag beter kennen onder de naam Mooneye.

Maar ook bekender volk vindt gemakkelijk de weg naar ons Buskerpodium en speelt met plezier tussen de grotere optredens door nog eens voor een klein publiek.

Brihang en Wannes Cappelle maakten op die manier kennis met De Muziekbank en besloten wat later om de opbrengst van hun back2back-concert tijdens de Warmste Week volledig aan de Muziekbank te schenken. Onder andere dankzij hun steun krijgen kansarme jongeren ook de kans om hun muzikale talenten te ontwikkelen.

Geef muziek een kans

De financiële steun die we aan de projecten kunnen geven aan talentvolle jongeren of muzikale projecten is mogelijk dankzij de vele giften en acties van particulieren, verenigingen en bedrijven, maar ook dankzij de vele artiesten die zich gratis inzetten voor De Muziekbank. Naast het Buskerpodium op Festival Dranouter is ook De Warmste Week een belangrijk kanaal om extra middelen te vinden voor de Muziekbank.  

U kunt zelf ook mee investeren in de ontwikkeling van muzikaal talent van kansarme kinderen en jongeren door een gift over te maken of een fondsenwervingsactiete organiseren ten voordele van de Muziekbank. Wie dit wenst kan ook een muziekinstrument schenken dat kan dienen om specifieke jongeren te helpen wanneer zij zelf geen instrument kunnen betalen.

Schenkers kunnen ‘De Muziekbank’ ook opnemen als goed doel in hun testament. Ze kunnen daarbij zelf kiezen op welke manier hun steun moet worden gebruikt. Wij zorgen ervoor dat met hun wens wordt gerespecteerd en waken er over dat de middelen goed worden besteed.

Het Streekfonds West-Vlaanderen dankt alle schenkers, initiatiefnemers van fondsenwervingsacties en de vele artiesten die zich reeds hebben ingezet voor de Muziekbank.

Nieuws rond De Muziekbank

Broed jij op een muzikaal initiatief? Check nu de projectoproep van de Muziekbank

Broed je opnieuw op een fantastisch muzikaal idee? Kan je wel nog wat projectondersteuning gebruiken? Dien dan nu je projectvoorstel in bij De Muziekbank. de oproep loopt tot 3 juni 2024.

Line Up Buskerpodium op Festival Dranouter bekend. Welkom op 4, 5 en 6 augustus 2023!

Ook dit jaar geeft De Muziekbank tijdens Festival Dranouter een podium aan jong aanstormend talent. Sinds vandaag staat de line up online.

Muziekbank zoekt vrijwilligers voor het Buskerpodium tijdens Dranouter.

Zin om vrijwilligerswerk en je liefde voor de festivalzomer te combineren? Muziekbank zoekt helpende handen voor het bemannen of bevrouwen van het Buskerpodium tijdens Festival Dranouter van 4 tot 6 augustus.

Wannes en Michiel zorgen voor zalige avonden t.v.v. De Muziekbank

Met vier optredens in Ardooie, Dranouter, Diksmuide en Brugge eerden Wannes Cappelle en Mooneye de goede werking van De Muziekbank. Prachtige muziek en een zalig publiek zorgden keer op keer voor zalige avonden.

Wannes Cappelle en Mooneye op mini-tournee door West-Vlaanderen ten voordele van De Muziekbank

Genieten van twee West-Vlaamse topmuzikanten, het kan dit najaar, want dan vuren we Wannes Cappelle en Mooneye op je af. 

Creatieve Kortrijkse jongeren schenken €2829 aan de Muziekbank

Een 30-tal leerlingen van de derde graad van het Guldensporencollege Kaai organiseerde in 2020 het dans-, muziek- en woordspektakel BIZ’ART.
project muziekbank

Schenk een instrument of doe een gift voor De Muziekbank

Via een oproep naar muziekscholen, academies en andere organisaties kunnen jaarlijks projectvoorstellen worden ingediend die zich richten op talentontwikkeling bij kwetsbare kinderen of jongeren.

Wil je steun krijgen van De Muziekbank voor jouw project? Of wil je zelf steun bieden aan dit initiatief?

Allemaal mogelijk. Kies een optie hieronder, vul dan het formulier in en we contacteren je snel met een overzicht van de te volgen stappen!

Ik zoek steun.

Om spam te voorkomen, wordt deze site beschermd door de Google reCAPTCHA-tool. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Ik wil steunen.

Om spam te voorkomen, wordt deze site beschermd door de Google reCAPTCHA-tool. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Om spam te voorkomen, wordt deze site beschermd door de Google reCAPTCHA-tool. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Om spam te voorkomen, wordt deze site beschermd door de Google reCAPTCHA-tool. Het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Contacteer je ons liever persoonlijk?

Dat kan ook. Dit is/zijn de coach(es) van dit initiatief:

Griet Witdouck

Projectcoördinator

Jan Despiegelaere

Algemeen coördinator

Dit initiatief is nu niet actief.

Wil je toch informatie hieromtrent? 
Dit kan via de coach(es) van het initiatief:

Griet Witdouck

Projectcoördinator

Jan Despiegelaere

Algemeen coördinator

Dit zijn de acties die in 2024 op de steun van

De Muziekbank kunnen rekenen

Een greep uit de acties gesteund door De Muziekbank

Streekfonds - privacybeleid

Waarom verzamelen we bij het Streekfonds persoonsgegevens en hoe gaan we met die gegevens om?

Jouw privacy is belangrijk
Het beschermen van jouw persoonlijke gegevens en jouw privacy is belangrijk voor ons. De toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR), is onze leidraad. Dit betekent dat wij:

  • jouw persoonsgegevens verwerken volgens het doel waarvoor je ze opgaf.
  • enkel die gegevens verzamelen die minimaal nodig zijn om projecten en fondsen op correcte manier te behandelen.
  • indien nodig, jouw toestemming vragen voor de verwerking van je persoonsgegevens.
  • geen persoonsgegevens doorgeven aan derden tenzij dit nodig is voor de uitvoering van de doeleinden.
  • jouw persoonsgegevens met de nodige zorg bewaren en beschermen zodat deze bij ons veilig zijn.
  • altijd bereid zijn om vragen met betrekking tot jouw persoonsgegevens te beantwoorden. Hiervoor kan je ons contacteren via [email protected] of op het nummer +32 473 70 15 18.