Streekfonds West-Vlaanderen viert 20ste verjaardag

Oproep

Niet meer van toepassing

Nieuws

Streekfonds West-Vlaanderen viert 20ste verjaardag

Met een feestavond op 22 juni in het Brugse beursgebouw BMCC vierde het Streekfonds West-Vlaanderen haar 20-jarig bestaan.

Met een feestavond op 22 juni in het Brugse beursgebouw BMCC vierde het Streekfonds West-Vlaanderen haar 20-jarig bestaan. Wat ontstond in de nasleep van de spijtige sluiting van de Levis-fabriek in Gits, groeide doorheen de jaren uit tot een gerespecteerde organisatie die initiatiefnemers en steuners van menslievende projecten bij elkaar brengt.
¨We zijn dankbaar voor zoveel maatschappelijk engagement in onze provincie¨, zo stelt coördinator Jan Despiegelaere.

Het Streekfonds West-Vlaanderen werd actief In 2002. Enkele jaren voordien besloot kledinggigant Levis zijn fabriek in Gits te sluiten. Na het afronden van de wettelijke formaliteiten wilde de fabrikant zijn parcours in onze provincie in schoonheid afsluiten.

Het deed dat door, uiteindelijk in 2001, 700.000 dollar (omgerekend zowat 550.000 euro) ter beschikking te stellen van projecten die de verdere ontwikkeling van de regio ten goede kwamen.

Onder impuls van de Koning Boudewijnstichting werd vervolgens het Streekfonds West-Vlaanderen opgericht dat zou instaan voor het beheer van de vrijgekomen middelen.

¨Het was dankzij de belangeloze inzet van een aantal sterke figuren uit onze provincie dat we erin slaagden vrij snel een mooie reputatie uit te bouwen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan onze eerste voorzitter Jean Van Marcke en toenmalig provinciegouverneur Paul Breyne die beiden hun schouders zetten onder het project en andere filantropische ondernemers mee aan boord haalden.¨, aldus Jan Despiegelaere die sinds 2004 actief is als coördinator van het Streekfonds.

Het Streekfonds vormt zoveel mogelijk de brug tussen wie initiatieven wil opzetten en wie ze wil ondersteunen, met financiële middelen maar dat kan ook zijn door ervaring in de weegschaal te werpen.

¨Het Streekfonds ondersteunt alle menslievende projecten in onze provincie, maar doorheen de jaren ontwikkelden we een bijzondere focus op kanszoekende kinderen en jongeren. Want onderwijs- en ontwikkelingsmogelijkheden die voor velen onder ons evident zijn, zijn dat niet voor nog te veel West-Vlaamse kinderen en jongeren.¨

Wanneer Jan gevraagd wordt naar de mijlpalen in de historiek van het Streekfonds, somt hij er enkele op. ¨We konden een sterke start nemen met De Grote Onderscheiding, een award waarbij sociale organisaties bedrijven nomineerden voor hun inzet. Met het Hart voor West-Vlaanderen konden we dankzij de onvoorwaardelijke steun van Roularta sociaal engagement tot in de huiskamer brengen. Er was MyMachine, in samenwerking met Leiedal en Howest, een van onze eerste projecten die weg gingen van de sfeer van pure liefdadigheid en het signaal gaf dat we echt wilden investeren in jongeren.

Er waren Fonds Lisa en de Muziekbank waarbij het Streekfonds optrad als facilitator van andere initiatiefnemers als bijvoorbeeld serviceclubs. Recent kwam daar ook het Fonds Strandschelp bij waarbij het Streekfonds nu ook de beheerder werd van een aantal lokale fondsen van de Koning Boudewijnstichting.

Wat we ook aanpakten, alles staat en valt altijd met samenwerkingen tussen mensen. Als mensen elkaar vinden, is veel mogelijk¨, aldus Jan.

Bij een jubileumviering horen ook ambities.

Voorzitter Jos Claeys, CEO van de Belgian Pork Group/Westvlees, wil actief werk maken van een lange termijnstrategie voor het Streekfonds.

¨We willen op onze eigen no nonsense manier de handen blijven uit de mouwen steken, maar er tegelijk ook voor zorgen dat er ook binnen 20 jaar nog een fonds is in onze provincie dat met veel gezond verstand actuele problemen kan aanpakken. Wat mij betreft blijft het stimuleren van onderwijskansen een heel belangrijke, maar we kunnen niet in een glazen bol kijken. Eigenlijk moeten we ervoor zorgen dat het Streekfonds overbodig wordt, want dat zou betekenen dat er geen maatschappelijke problemen meer zijn. Ik vrees dat dit nog niet voor morgen is, maar op het engagement van mezelf en zoveel andere West-Vlamingen kan de provincie blijven rekenen!¨

Ontdek het initiatief gelinkt aan dit nieuwsbericht:

"Ik zoek steun voor mijn project", "Ik wil een bijdrage leveren aan het Streekfonds, maar hoe doe ik dat?"
. . .

FAQ

Vragen over de werking van Streekfonds West-Vlaanderen? Lees onze FAQs!
Lees verder

Streekfonds - privacybeleid

Waarom verzamelen we bij het Streekfonds persoonsgegevens en hoe gaan we met die gegevens om?

Jouw privacy is belangrijk
Het beschermen van jouw persoonlijke gegevens en jouw privacy is belangrijk voor ons. De toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR), is onze leidraad. Dit betekent dat wij:

  • jouw persoonsgegevens verwerken volgens het doel waarvoor je ze opgaf.
  • enkel die gegevens verzamelen die minimaal nodig zijn om projecten en fondsen op correcte manier te behandelen.
  • indien nodig, jouw toestemming vragen voor de verwerking van je persoonsgegevens.
  • geen persoonsgegevens doorgeven aan derden tenzij dit nodig is voor de uitvoering van de doeleinden.
  • jouw persoonsgegevens met de nodige zorg bewaren en beschermen zodat deze bij ons veilig zijn.
  • altijd bereid zijn om vragen met betrekking tot jouw persoonsgegevens te beantwoorden. Hiervoor kan je ons contacteren via [email protected] of op het nummer +32 473 70 15 18.